Skip to content

Meedoen is mijn overtuiging 

Met veel plezier en ambitie doe ik mijn werk. Hierbij realiseer ik mij altijd dat mijn werk als doel heeft om het leven van mensen te verbeteren. Dit doel draag ik altijd met me mee omdat ik ervaringsdeskundige ben. Ik heb een vader van 93 jaar die nog zelfstandig woont. Hij maakt regelmatig gebruik van voorzieningen in zijn wijk en was tot voor kort mantelzorger voor zijn partner. Daarnaast heb ik een zoon met een licht verstandelijke en psychiatrische beperking. Ik ervaar dus zelf hoe zorgorganisaties werken. Dagelijks zie ik wat er nodig is, wat er anders kan, en soms ook wat er anders zou moeten. Deze ervaringsdeskundigheid zet ik uiteraard in voor mijn werk.

Voor mij is het belangrijk dat we uitgaan van wat mensen WEL kunnen in plaats van wat ze NIET kunnen. Meedoen, zinvol bezig zijn, ertoe doen, draagt bij aan een goed leven. Dat is mijn overtuiging. Voor mensen met een beperking ligt naar mijn idee te vaak de focus op wat ze NIET kunnen. Veel organisaties baseren helaas hun ondersteuning daar ook op.

Recent heb ik een mooi voorbeeld ervaren van wat mensen met een beperking WEL kunnen. In de woning waar mijn zoon Ruben begeleid woont, was een high tea. Alle bewoners en begeleiders hadden enorm hun best gedaan om er voor iedereen een feest van te maken. Er was zelfs een openingsspeech van mijn zoon! Gespannen sprak hij deze uit, maar wat waren wij enorm trots. Hij had de speech helemaal zelf geschreven. Zonder enige hulp. Hij was daarna nog dagenlang apetrots op zichzelf. En terecht! Daarom deel ik graag zijn speech onderaan deze blog.

Een mooi voorbeeld van uitgaan van wat mensen WEL kunnen. Want dat draagt echt bij aan de kwaliteit van leven.

Februari 2016, Guido de Ruiter

ruben_def