Nieuwsbrief oktober 2024
Beste lezer,
Met trots laat ik weten dat ik onlangs benoemd ben als lid van de Raad van Commissarissen bij Habion, een landelijk werkende woningcorporatie voor ouderen. Deze nieuwe stap markeert een bijzondere fase in mijn carrière. In maart 2025 hoop ik 67 jaar te worden en dat betekent dat het tijd is voor AOW 😊. Maar dan stoppen met werken ga ik niet doen – daarvoor vind ik mijn werk veel te waardevol en inspirerend. In plaats daarvan richt ik me op nieuwe rollen waarin ik mijn kennis, visie en ervaringen kan delen; denk aan sparringpartner, expert, coach, adviseur, dagvoorzitter, gespreksleider en trainer. Tevens ambieer ik de komende tijd nog een rol als toezichthouder in de langdurige zorg (in de V&V of VG sector). Mocht je mogelijkheden zien waar ik een verschil kan maken, laat het me vooral weten!
In deze nieuwsbrief deel ik, zoals gebruikelijk, ervaringen en kennis. Ik deel onder andere over het Liv inn concept van Habion, een aantal interessante publicaties, de mogelijkheden van het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen en diverse links naar kennisitems uit verschillende media.
Ik hoop je daarmee te inspireren.
Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwbrief? Stuur mij een mail en ik kom graag in contact met je.
Veel leesplezier!
Hartelijke groet,
Guido de Ruiter
Benoemd als lid van de Raad van Commissarissen bij Habion
Ik ben erg verheugd en trots dat ik per 1 juli 2024, op voordracht van de huurdersorganisaties, ben benoemd als lid van de Raad van Commissarissen bij Habion, een landelijk werkende woningcorporatie voor ouderen.
Habion biedt ouderen een thuis. Verspreid over heel Nederland bezit Habion op ruim 120 locaties meer dan 11.000 wooneenheden voor ouderen. Habion richt zich primair op ouderen die door fysieke, psycho-geriatrische of sociale omstandigheden niet langer zelfstandig in hun huidige woning willen of kunnen blijven wonen. Bij Habion kunnen ze een woning betrekken waarin ze zelfstandig kunnen wonen en waar desgewenst zorg beschikbaar is. Bovendien wil Habion lokaal een sociaal netwerk realiseren, waaraan bewoners kunnen deelnemen en zo lang mogelijk aan de maatschappij kunnen participeren. Dat doen zij onder andere door gebruik te maken van het liv-inn-concept. In juli 2024 is deze video door Aedes hierover gemaakt.
Daarnaast heeft Habion veel regulier bezit in de wijk 110-Morgen in Rotterdam. Daar heeft Habion de rol van een reguliere woningcorporatie en werkt nauw samen met Huurdersplatform 110-Morgen, een zeer betrokken en enthousiaste huurdersvereniging met een actief bestuur van zeven leden.
Opdracht uitgelicht: kennis en ervaringen delen en vermenigvuldigen
De afgelopen periode heb ik een aantal opdrachten uitgevoerd waar ik erg blij van werd en, wat ik terug hoorde, de deelnemers ook! De komende periode wil ik graag meer van dit type vragen en opdrachten krijgen.
Zo heb ik:
- een aantal keer een kennis- en inspiratiesessies over Wonen-Welzijn-Zorg (vastgoed) m.b.t. ouderen en aandachtsgroepen mogen verzorgen, onder andere enkele keren m.b.t. een (Raad van Commissarissen en/of Management Team) van een woningcorporatie en voor een samenwerkende regio;
- enkele keren de rol van dagvoorzitter en inspiratiespreker op me genomen, onder andere over de opgaven voor ouderen en aandachtsgroepen op het terrein van het Wonen en de Zorg voor een Gemeenteraad en een voor een netwerk van samenwerkende organisaties;
- als dagvoorzitter en gespreksleider enkele bijeenkomsten geleid m.b.t. senioren en aandachtsgroepen over samenwerking en vernieuwing;
- trainingen gegeven voor corporaties via de Corporatie Academie met als titel “Introductie in Wonen, Welzijn, Zorg (Vastgoed) voor senioren en aandachtsgroepen – en de rol van de corporatie daarin”. In 2025 gaan we door en is er voldoende plek, zowel via open inschrijving als incompagny. Klik op deze link voor meer informatie
Wat ik hierboven heb benoemd, blijf ik zeker doen en doe ik bijzonder graag. Bel of mail gerust even zodat we kunnen bespreken wat ik voor jullie of voor jouw organisatie kan betekenen.
Benieuwd naar andere opdrachten?
Bekijk het overzicht van alle opdrachten waaraan ik werk of gewerkt heb op mijn website.
Infographic Toekomstbestendig wonen, welzijn en zorg
Om de transitie van wonen, welzijn en zorg vorm te geven, zet het Rijk – samen met tal van partijen – verschillende programma’s en akkoorden in. De resultaten hiervan landen in wijken, buurten en kernen. De integraliteit van de problemen die mensen ervaren, maakt het van belang dat deze programma’s en akkoorden in samenhang worden uitgevoerd. Dat is complex. Het vraagt dat het fysieke en sociale domein intensief met elkaar samenwerkt, niet alleen op lokaal, maar ook regionaal niveau en met verschillende sectoren en actoren.
In deze infographic, gemaakt in mei 2024 door Platform31 en waar ik een van de auteurs van ben, staat een schematisch overzicht van alle landelijke programma’s en akkoorden in zowel het fysiek als het sociaal domein, en kun je per programma en akkoord meer informatie vinden. De infographic is ook te vinden op mijn website en bij Platform31.
Andere interessante publicaties Platform31
Platform31 publiceert meer interessante items, vaak gemaakt door hen samen met 1 van de 3 deskundige. Deze publicaties zijn te vinden op de website van Platform31. Hierbij een tweetal publicaties die ik graag onder de aandacht wil brengen:
- Duik in de praktijk om het huisvesten van kwetsbare groepen te versnellen. Maak de doelgroep en de problematiek rond het huisvesten van aandachtsgroepen tastbaar. Dat helpt bij het maken van afspraken over de huisvesting van deze groepen. Laat bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen vertellen waar zij tegenaan liepen en neem beslissers mee naar de praktijk. Deze en andere lessen leren we van de zes koplopersregio’s van het landelijke programma ‘Een thuis voor iedereen’ die actief aan de slag gingen om (een evenwichtigere verdeling van) de huisvesting van aandachtsgroepen in de regio een impuls te geven. In deze visuele overzichten staan enkele belangrijke lessen van de koplopersregio’s. Hierbij de link van de publicatie/
Handvatten voor een evenwichtige verdeling van aandachtsgroepen over de regio weergegeven in een infographic. - Kies de juiste vorm voor regionale samenwerking rond wonen en zorg, Een infographic met drie grondvormen voor regionale samenwerking huisvesting aandachtsgroepen.
In veel regio’s is samenwerking gestart over de huisvesting van aandachtsgroepen, zoals arbeidsmigranten, woonwagenbewoners en mensen met een vraag naar wonen en zorg. Vaak is het onduidelijk wat we precies bedoelen met samenwerking. Om dit gesprek scherper te kunnen voeren is deze infographic ontwikkeld, die helpt om keuzes te maken in hoe ver de samenwerking reikt. Zo kan je een samenwerkingsvorm kiezen die past bij de regionale context en opgave. Deze infographic helpt professionals en bestuurders om het gesprek te voeren over reikwijdte en verwachtingen van de samenwerking en daarvoor de juiste vorm te kiezen.
Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen
Vanaf de start, in 2018, ben ik een van de experts van dit team, wat bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is ondergebracht. Ik heb hier al aandacht aanbesteed in mijn vorige nieuwsbrief. Het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen (EHA) is een onderdeel van de ondersteuning die wordt geboden in het kader van de programma’s ‘Een Thuis voor Iedereen’ en ‘Wonen en Zorg voor Ouderen’ (WOZO)’ van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Aedes, IPO, VNG en andere partijen. Het doel van deze programma’s is te komen tot voldoende betaalbare en passende woonruimte voor alle aandachtsgroepen met een evenwichtige verdeling over gemeenten, in een goede woonomgeving en zo nodig met de juiste zorg, ondersteuning en begeleiding.
Voor meer informatie:
Hierbij de link voor het programma een thuis voor iedereen.
Hierbij de link voor het programma wonen en zorg voor ouderen.
Met het EHA biedt de Rijksoverheid op lokaal, regionaal en provinciaal niveau hulp aan gemeenten, regio’s, provincies en de daarmee samenwerkende woningcorporaties, zorgaanbieders, maatschappelijke en welzijnsorganisaties om gezamenlijk dit doel te bereiken. Het EHA wordt in opdracht van het ministeries van VWS en BZK georganiseerd en gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het EHA kan bij diverse vraagstukken ondersteunen door expertise op maat in te zetten. Wil je meer informatie, bezoek dan de website en neem vrijblijvend contact op.
Kennis delen
Niets is beter dan elkaar te inspireren. Daarom heb ik interessante kennisitems uit verschillende media voor je verzameld. Heb je ook iets te delen? Stuur me een mail en ik neem het graag in de volgende nieuwsbrief op.
Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO) De SOO wordt op 14 oktober opnieuw opengesteld. Subsidieaanvragen, ten behoeve van de bouw van een ontmoetingsruimte in een project van geclusterde woonvormen, kunnen via de RVO-website worden ingediend.
Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) in de praktijk De Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) ondersteunt particulieren en sociale ondernemers bij de financiering van kleinschalige innovatieve woonvormen die wonen, ondersteuning en eventueel zorg combineren. Denk aan de bouw van een woonhofje, transformatie van een leegstaand schoolgebouw of voormalig verzorgingstehuis, of gemeenschappelijk wonen in een appartementencomplex. Momenteel worden de SWZ in de praktijk mogelijkheden bekeken tot een opvolgingsvariant voor de onderdelen subsidie (fase 1) en planontwikkeling (fase 2). Een eventuele openstelling zal zeker niet vóór 2025 zal plaatsvinden. Meer informatie of video’s van lopende projecten vind je op de RVO-website.
Subsidieregeling voor meer technologie in zorg en welzijn: slimme zorgtechnologie ondersteunt je in huis, ontlast je als mantelzorger of verlicht het werk in zorg en welzijn. Aanbieders kunnen gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg. Hiervoor stelt het ministerie van VWS €108 miljoen beschikbaar. Met deze regeling kun je als aanbieder tot €25.000 subsidie krijgen wanneer je in de beginfase zit en tot €750.000 wanneer je een bestaand idee wilt evalueren en opschalen.
Overzicht van zorgtechnologie, E-health en digitale zorg: de website van zorgvannu.nl biedt een mooi overzicht van wat er al aan slimme zorg is. Voor wie, hoe je ze inzet, wanneer en waarom. Er worden voorbeelden gegeven van zorginnovatie voor zorggebruikers en voor zorgprofessionals.
Nieuwe beleidsregel NZa draagt bij aan samenwerkingen tussen sectoren en domeinen: Een intensieve samenwerking tussen zorgaanbieders in een regio is essentieel voor de beweging naar passende zorg. De nieuwe beleidsregel van de NZa (Experiment patiëntengroepsgebonden afstemming binnen Zvw-verzekerde zorg – BR/REG-24152) stimuleert sector- en domeinoverstijgende afstemming tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars over specifieke groepen patiënten. De beleidsregel geldt voor de zorg binnen de Zorgverzekeringswet en met andere domeinen. Geestelijke gezondheidszorg- en eerstelijnszorgaanbieders kunnen bijvoorbeeld op basis van regionale afspraken investeren in sterkere samenwerkingen met gemeenten. De beleidsregel wordt in de vorm van een experiment voor 5 jaar ingezet per 1 mei 2024. Lees meer via deze link.
Handreiking ‘Aan de slag met regionale governance’ rondom IZA en GALA: Regionale samenwerking is van belang als je de doelen van akkoorden als het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) wilt bereiken. In het artikel op de website van JZodJP is ook een link opgenomen naar de handreiking met handvatten en initiatieven. Mede op basis hiervan kan je aan de slag met regionale governance.
Toolkit dementievriendelijk woongebouw: Op de website van Alzheimer Nederland staat de, na 10 jaar, vernieuwde toolkit dementievriendelijk woongebouw. Deze toolkit helpt projectontwikkelaars, complexbeheerders en huurders bij het maken van dementievriendelijke keuzes bij (ver)bouw. De toolkit bevat, bezien vanuit de mens met dementie, veel tips voor gebouw én leefomgeving.
Doorstroming op de woningmarkt: In een opiniestuk in De Volkskrant wordt verwezen naar een scriptie ‘Doorstroming van 55-plussers in corporatiewoningen’ waarin staat dat de woningnood vooral opgelost kan worden door de woonruimte beter te verdelen. Daarbij wordt een belangrijke rol voor corporaties gezien. “Met name in de corporatiesector kan een samenhangend pakket van maatregelen, waaronder voorrangsregelingen en seniorenmakelaars, huishoudens verleiden om te verhuizen en doorstroming op gang te brengen”, zo valt te lezen.
Signalement Passende langdurige zorg: In het ‘Signalement Passende langdurige zorg – van zelfredzaam naar samenredzaam’ beschrijft Zorginstituut Nederland de belemmeringen en oplossingsrichtingen om de langdurige zorg toekomstbestendig te maken. De focus van het signalement ligt op het anders organiseren en positioneren van de formele en informele zorg, domein overstijgende samenwerking, indicatie stellen op basis van persoonlijke context en investeren in zorgzame gemeenschappen. Het doel is dat de zorg uit de Wet langdurige zorg beschikbaar is en blijft voor de mensen die het echt nodig hebben.
Visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen: Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben samen hun visie op een toekomstbestendig woon(zorg)landschap voor ouderen opgesteld, als uitwerking van het thema wonen in de visie ‘Ouderenzorg van de toekomst’. In de visie staat hoe zorgkantoren en zorgverzekeraars kijken naar de wijze waarop we in Nederland invulling moeten geven aan het woningaanbod voor ouderen, de zorg er omheen en de financiering ervan.