Nieuwsbrief maart 2025
Beste lezer,
Na twaalf jaar en 39 edities is dit mijn laatste nieuwsbrief.
Sinds 2013 heb ik met veel plezier mijn visie, kennis en inspiratie gedeeld over ontwikkelingen in Wonen, Welzijn en Zorg voor senioren en aandachtsgroepen. Nu ik morgen, 28 maart 2025, 67 jaar word, is het tijd voor een nieuwe fase. Dit betekent niet dat ik stop met werken. Mijn missie ‘een goed thuis voor iedereen’ blijf ik nastreven in verschillende rollen:
- als toezichthouder;
- als sparringpartner en expert;
- als coach en adviseur;
- als begeleider van kennis- en inspiratiesessies;
- als trainer/docent.
In deze laatste editie, neem ik je mee in mijn nieuwe rol als toezichthouder bij Welzijn Capelle. Ook blik ik terug én vooruit en deel ik verschillende kennispublicaties waaraan ik heb meegewerkt of die ik zelf heb geschreven.
Deze nieuwsbrief voelt als het afsluiten van een mooie, intensieve en inspirerende periode. Ik ben dankbaar voor alle fijne contacten en zinvolle projecten waaraan we samen hebben gewerkt. Mijn boodschap aan jullie is: wees verstandig en lief voor elkaar en heb oog voor wie dat nodig heeft.
Tot slot nog één oproep: er is nog veel werk te verzetten om het leven van kwetsbare mensen aangenamer te maken. Blijf daaraan werken, samen kunnen we het verschil maken!
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Stuur me gerust een mail, ik kom graag met je in contact.
Wil je mij blijven volgen dat kan via LinkedIn of via mijn website.
Veel plezier met het lezen van deze laatste nieuwsbrief.
Hartelijke groet,
Guido de Ruiter
Benoemd als lid van de Raad van Toezichtvan Welzijn Capelle
Ik ben blij dat ik begin 2025 ben benoemd als lid van de Raad van Toezicht bij Stichting Welzijn Capelle, de welzijnsorganisatie in mijn woonplaats, Capelle aan den IJssel. Stichting Welzijn Capelle is een brede welzijnsorganisatie die op haar website het volgende schrijft: ‘Welzijn Capelle biedt Capellenaren ondersteuning en begeleiding. Vanuit het hart, omdat iedereen ertoe doet. Door te verbinden en te versterken, werken wij met jou aan een Capelse samenleving waarin we aandacht hebben voor elkaar. En elkaar ondersteunen als het (l)even wat moeilijker wordt.‘
Welzijn Capelle is er voor iedereen in de buurt, ondersteunt en geeft advies. Welzijn Capelle doet dat voor jong en oud. Ik ben verheugd dat ik vanuit een Toezichthoudende rol een bijdrage mag leveren aan deze organisatie en haar doelstellingen.
Terugblik op mijn werkzaamheden sinds 2008 als Zelfstandig Adviseur Wonen-Welzijn-Zorg en vooruitblik
In de afgelopen 17 jaar heb ik met passie gewerkt aan het verbeteren van het leven van kwetsbare mensen. Dit deed ik in verschillende rollen: als adviseur, procesmanager, innovator, coach, trainer en toezichthouder. Door te adviseren, begeleiden, verbinden en kennis te delen, heb ik bruggen geslagen tussen de fysieke en sociale wereld van Wonen, Welzijn en Zorg.
Mijn opdrachten moesten altijd maatschappelijk relevant zijn van mij. Of het nu ging om mensen langer zelfstandig te laten wonen, ontmoetingen mogelijk te maken of mensen met een beperking te helpen meedoen in de maatschappij, de impact op het leven van mensen stond voorop.
De cijfers spreken voor zich: meer dan 175 verschillende opdrachtgevers en ruim 375 opdrachten. Van woningcorporaties tot zorgaanbieders, van gemeenten tot kenniscentra en van zorgkantoren tot sociale ondernemingen. Gemiddeld heb ik elk jaar voor meer dan 10 verschillende opdrachtgevers gewerkt aan 22 verschillende projecten.
Mijn motto is altijd geweest: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Deze overtuiging past perfect bij vraagstukken rond Wonen, Welzijn en Zorg. Niemand kan deze uitdagingen in zijn eentje oplossen. Het vereist een integrale aanpak om de kwaliteit van leven echt te verbeteren.
Vanuit deze gedachte ben ik daarom ook begonnen met het delen van kennis en inspiratie via mijn nieuwsbrieven. Hoewel het veel tijd kostte, hebben de vele positieve reacties het meer dan waard gemaakt. Als ik terugkijk op deze periode, ben ik trots en tevreden. Ik ben dankbaar voor alle contacten en samenwerkingen die deze jaren zo waardevol hebben gemaakt.
Vooruitblik: Een nieuwe balans
De komende tijd ga ik ontdekken hoe mijn nieuwe fase eruit gaat zien. Helemaal stoppen met werken, past niet bij me, daarvoor zit mijn missie ‘een goed thuis voor iedereen’ te diep in mijn DNA. Wel is het tijd voor een andere balans en daar kijk ik naar uit.
Mijn kennis en ervaring blijf ik graag inzetten, maar wel selectiever. Als toezichthouder, sparringpartner, expert, coach, adviseur, begeleider van kennis-en inspiratiesessies en trainer/docent, kan ik nog steeds van betekenis zijn. Heb je een vraagstuk waar ik van toegevoegde waarde kan zijn? Neem dan gerust contact met me op.
In ieder geval ben ik de komende tijd nog bezig met twee mooie opgaven:
- Samen met en voor Platform 31: Praktijklabs voor regionale afstemming huisvesting en ondersteuning aandachtsgroepen.
Werk jij samen met regionale partners aan afspraken over huisvesting en ondersteuning van aandachtsgroepen en senioren? En loop je tegen vragen aan over samenwerking, afstemming of praktische uitvoering? Organiseer dan samen met Platform31 een praktijklab. Hierin krijg je inspiratie uit andere regio’s, werk je met effectieve werkvormen aan je eigen vraagstuk en zet je samen concrete stappen om jouw regionale aanpak te versnellen.
Een praktijklab is een bijeenkomst, excursie of workshop bij jou op locatie. Na een succesvolle eerste ronde praktijklabs in o.a. Friesland, Utrecht, Zuid-Holland, regio Alkmaar en de Leidse regio biedt Platform31 een nieuwe reeks praktijklabs aan in 2025. We maken het praktijklab op maat en stemmen de inhoud samen met jullie af op de specifieke behoeften en actuele situatie. Zie verder, klik op deze link. - Samen met en voor de Financiel Ideas Academie: De leergang Wonen en zorg.
Tijdens deze leergang ontwikkel je diepgaand en praktisch inzicht in hoe je aanstuurt op een optimale woon- en leefsituaties voor ouderen. Je gaat actief aan de slag met valkuilen en kansen op het gebied van wonen en zorg in de praktijk. Het programma helpt je om de strategische context te vertalen naar keuzes in woon(zorg)producten, met praktische lessen voor een succesvolle realisatie en exploitatie in samenwerking met stakeholders. Ik verzorg dag 1 van deze leergang, zie verder, klik op deze link. Benieuwd naar andere opdrachten?
Bekijk het overzicht van alle opdrachten waaraan ik werk of gewerkt heb op mijn website.
Persoonlijke drijfveer …..
Wat voor mij belangrijk is
Al vanaf het moment dat ik begon met werken, was het leveren van maatschappelijke impact voor mij van groot belang. In al mijn banen en werkzaamheden is het me gelukt om deze impact te realiseren en ook privé is dit een thema dat mij nauw aan het hart ligt.
Waar je wieg staat, bepaalt in grote mate hoe je leven eruit kan zien. Natuurlijk spelen toevalligheden en eigen keuzes ook een rol, maar de omstandigheden waarin je begint, hebben een ongelooflijk grote invloed op je toekomst.
Dit besef is voor mij bijzonder persoonlijk. Dertig jaar geleden adopteerden we onze zoon, wiens start in het leven in Colombia allesbehalve optimaal was en dat is een understatement. Ik heb daar eerder over geschreven in de bundel ‘De Droom van …’. In die bundel kun je lezen wat Ruben’s droom is en wat voor impact deze start in zijn leven heeft gehad. Je kunt het verhaal hier vinden: de droom van Ruben.
In mijn werk denk ik vaak aan de positieve impact die we kunnen maken voor zowel mijn zoon als mijn vader en daarmee voor alle zoons, dochters en ouders. Mijn zoon, die verstandelijke en psychiatrische beperkingen heeft en deels afhankelijk is van de ondersteuning die hij ontvangt. En mijn vader, die tot zijn recente overlijden op 98-jarige leeftijd zelfstandig woonde. Hij maakte regelmatig gebruik van voorzieningen in zijn wijk en was lange tijd mantelzorger voor zijn partner.
Deze ervaringen maken dat ik, ook als ‘gebruiker’, meemaak hoe organisaties werken. Ik zie dagelijks wat er nodig is, wat er anders kan en soms wat er anders zou moeten.
Beide ervaringen blijven een belangrijke drijfveer voor mij. Ze vormen de basis voor mijn persoonlijke en werkgerelateerde keuzes en ik ben hen daar dankbaar voor. Want uiteindelijk is dat waar ik mijn werk voor doe: impact maken op de levens van mensen die niet altijd alles helemaal zelfstandig kunnen.
Kennis delen
Dit keer geen kennis delen van andere organisaties of interessante artikelen, maar ik deel met trots de publicaties waaraan ik heb mogen meewerken. Ze weerspiegelen niet alleen mijn expertise, maar ook mijn betrokkenheid bij onderwerpen die me na aan het hart liggen. Van de huisvesting van kwetsbare groepen tot de transitie in wonen, welzijn en zorg.
Het zijn vaak meer dan woorden op papier. Het zijn mijn manieren om bij te dragen aan gesprekken die maatschappelijke impact maken en om inzichten te delen die het verschil kunnen maken voor anderen. Je kunt enkele van de publicaties hieronder vinden, de andere publicaties vind je hier op mijn site.
- Interviewreeks ‘De droom van …’ (2023)
In 2020 startte ik met interviews rondom de vraag “Hoe zien professionals en ervaringsdeskundigen de toekomst van de kwaliteit van wonen, leven en zorg voor kwetsbare mensen?” Wat zijn hun dromen en ideeën voor verbeteringen? En wat kunnen we van elkaar leren om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen die het niet helemaal alleen redden?” Alle 11 interviews zijn hierin gebundeld. - Lessen voor de regionale aanpak van huisvesting (Platform31, eind 2024)
In deze publicatie wordt onderzocht hoe regio’s in Nederland effectieve en duurzame afspraken kunnen maken voor de huisvesting van aandachtsgroepen. Ik was een van de auteurs van dit rapport. - Infographic Toekomstbestendig wonen, welzijn en zorg (Platform31, mei 2024)
Deze infographic biedt een schematisch overzicht van alle landelijke programma’s en akkoorden in het fysieke en sociale domein, met per item achtergrondinformatie. Ik was een van de auteurs van deze infographic. - Regionale samenwerking organiseren en doen (Platform31, augustus 2023)
Deze handreiking biedt inzichten en praktijkvoorbeelden voor het organiseren van regionale samenwerking bij de huisvesting van aandachtsgroepen, waar ik samen met Platform31 aan heb gewerkt. - Innovatieve geclusterde (tussen)woonvormen (notitie voor rondetafelgesprek in de Tweede kamer over Wonen en Zorg, 2022)
Voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waar ik voor was uitgenodigd, schreef ik deze notitie. Ik beschrijf daarin belemmeringen en oplossingen voor het realiseren van passende woonzorgvoorzieningen. - Publicatie over het stimuleren van de doorstroom van senioren naar geschikte woningen (Platform31, 2021)
Samen met Platform31 heb ik deze publicatie geschreven om te kijken hoe we de doorstroom van senioren naar geschikte woningen kunnen bevorderen. - Afwegingskader voor particuliere woon-zorg-initiatieven (Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen [EHA-RVO], 2022)
In samenwerking met Henk Nouws ontwikkelde ik dit afwegingskader voor woningcorporaties en gemeenten, waarmee zij particuliere woon-zorginitiatieven kunnen beoordelen. - Indicatoren- en afwegingskader voor langer zelfstandig thuiswonen van senioren (Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen [EHA-RVO], 2022)
Ik ontwikkelde dit kader (samen met een gemeente, corporatie en zorgaanbieder) om te helpen bij het inzichtelijk maken van belangrijke aspecten voor het langer zelfstandig thuiswonen van senioren. - Samen & Anders: Innovatief woonconcept
Als innovatieprocesmanager heb ik 5 jaar gewerkt aan het concept “Samen & Anders”. Hier wordt gestreefd naar wonen in combinatie met wederkerigheid voor mensen die sociaal maatschappelijk en/of financieel kwetsbaar zijn. Diverse publicaties over dit concept zijn verschenen, waaronder (anderen zijn op mijn website te vinden):- Magazine Stand van Zaken Samen&Anders (mei 2019)
- Publicatie Resultaten Effectmeting Samen&Anders (mei 2019)
- Uitstroom in de Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (Platform31, 2016)
Deze publicatie, geschreven samen met en in opdracht van Platform31, onderzoekt de praktijk van de uitstroom in de maatschappelijke opvang en beschermd wonen in 7 gemeenten. - Woon-huurconstructies opvang breed (VNG, 2015)
Samen met Veerle Petit schreef ik deze publicatie, waarin praktijkvoorbeelden van beschermd wonen en maatschappelijke opvang worden gepresenteerd. - Gebiedsgerichte aanpak in wonen, welzijn en zorg (Platform31 & Movisie, 2014)
In deze publicatie onderzoeken we de gebiedsgerichte aanpak in het domein van wonen, welzijn en zorg, en de effectiviteit daarvan. - Coalities bouwen in woonservicegebieden (Gemeente Rotterdam, 2012)
Samen met drie andere procesmanagers uit Rotterdam deelde ik onze kennis en ervaringen over het werken in woonservicegebieden in dit boekje.